Fraude Helpdesk
Meerdere mensen hebben een melding gedaan bij de Fraudehelpdesk dat zij gebeld zijn met een werkaanbod. Dit is een vorm van vacaturefraude en een effectieve manier om ‘relatief eenvoudig’ veel financiële schade aan te richten bij slachtoffers. Vaak gaat het om betalingen in crypto. Eerder deden twee slachtoffers hun verhaal bij Opgelicht?!. Zij waren duizenden euro’s kwijtgeraakt door dit type fraude. Lees hier de verhalen van Bo en Noor.
Hoe werkt de oplichtingstruc?
“De melders worden gebeld namens een uitzendbureau, namens Indeed of de HR-afdeling van Indeed, of namens de HR-afdeling van een niet nader genoemd bedrijf”, meldt de heldesk. Zodra je opneemt, hoor je een bandje waarin je een baan wordt aangeboden. Als je hier meer informatie over wilt ontvangen, moet je het nummer toevoegen aan je contacten. Vervolgens wordt er via WhatsApp meer informatie opgevraagd.
Andere melders ontvangen een sms namens Indeed, waarin wordt aangegeven dat je honderd tot driehonderd euro kunt verdienen met zestig à negentig minuten werk per dag. Je moet hiervoor wel minimaal twintig jaar oud zijn en reageren met ‘ja’ of ‘nee’ op de vraag of je aan de eis voldoet en meer informatie over de baan wilt.
Verschillende varianten van vacaturefraude
Het werk kan altijd vanuit huis worden gedaan, wat het natuurlijk erg aantrekkelijk maakt. Ook kost het niet veel tijd en levert het wel zogenaamd heel veel geld op. Een opleiding is niet nodig, maar je dient wel te beschikken over een computer, internetverbinding en een telefoon. Als taak moet je bijvoorbeeld reviews schrijven voor verschillende producten of diensten, of handelen in crypto.
Soms krijg je een korte training en is er een recruiter die je door het proces begeleidt. Het addertje onder het gras is dat je eerst zelf geld moet inleggen om jouw taken te kunnen uitvoeren en om geld te verdienen. Wanneer je de juiste hoeveelheid taken hebt uitgevoerd, krijg je dat geld zogenaamd met (veel) winst terug. In het begin wordt er vaak echt iets uitgekeerd, maar al snel krijg je te horen dat je niet voldoende taken hebt uitgevoerd. Om geen boete te krijgen moet je zelfs geld bijleggen om je taken alsnog te kunnen afronden.
Het kan ook zijn dat de oplichters het laten lijken alsof je zogenaamd een groot tegoed hebt opgebouwd. Zodra je dit wil laten uitkeren zijn er ineens allemaal redenen waarom dit niet kan of je moet grote bedragen betalen om het tegoed te laten uitkeren. In alle gevallen is het zo dat je wel betaalt, maar nooit geld ontvangt. Ook worden de bedragen die je moet betalen steeds hoger